Coraz więcej osób ogranicza mięso, przechodzi na wegetarianizm lub weganizm. Nic w tym dziwnego, skoro korzyści z ograniczenia spożycia mięsa są już powszechnie znane, a potwierdzają je liczne badania naukowe. Dieta oparta na składnikach pochodzenia roślinnego może zahamować rozwój wielu chorób cywilizacyjnych oraz poprawić działanie całego organizmu. Jeśli więc zastanawiasz się, jaki wpływ może mieć ograniczenie spożycia mięsa i produktów odzwierzęcych to jesteś w dobrym miejscu.

Główne korzyści z ograniczenia spożycia mięsa

Zmniejszysz spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych

Redukując spożycie mięsa ograniczysz dostarczanie tłuszczy odzwierzęcych. Ich nadmiar w organizmie może przyczyniać się do rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych takich jak cukrzyca, otyłość, miażdżyca czy nowotwór. Dobrze dobrana dieta roślinna będzie źródłem tłuszczów nienasyconych, które pozytywnie oddziałują na odporność oraz kondycję skóry, włosów i paznokci. Wprowadź do swojej diety nasiona, orzechy, roślinny strączkowe oraz zdrowe oleje. Ograniczając spożycie mięsa uważaj, aby nie zamienić ich na sery krowie czy tłuszcz kokosowy lub palmowy, które również są nośnikiem nasyconych kwasów tłuszczowych.

Poprawisz swoją odporność

Jedząc mniej mięsa ograniczysz spożycie leków, sterydów i antybiotyków, którymi karmione są zwierzęta w trakcie hodowli. Choć mówi się, że jest to dawka dozwolona do spożycia przez człowieka, to nie należy mieć złudzeń. Ponieważ taka mieszanka nie pozostaje obojętna dla naszego organizmu. 

Zminimalizujesz ryzyko zachorowania na raka

Codzienny posiłek zawierający około 100 g czerwonego mięsa zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, trzustki i gruczołu krokowego nawet o 17%. Dlatego każdy dzień w którym ograniczasz jego spożycie ma znaczenie.

Światowa organizacja zdrowia (WHO) apeluje o ograniczenie czerwonego mięsa (wołowina, wieprzowina, jagnięcina, konina, dziczyzna) do jednej porcji w tygodniu.

Zwiększysz dzienną dawkę korzystnych dla zdrowia produktów

Gotując roślinnie zwiększysz dostarczanie dobroczynnych składników dla organizmu. Roślinny strączkowe, kasze, nasiona i orzechy to tzw. “super food” dla naszego organizmu. Dlatego dieta w nie bogata poprawia gospodarkę cukrową w organizmie oraz pozytywnie działa na metabolizm.

Poprawisz wytrzymałość swojego organizmu

Dieta oparta na składnikach roślinnych odgrywa kluczową rolę w zachowaniu dobrego zdrowia. Pozytywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy oraz na wytrzymałość organizmu u sportowców. Dieta bezmięsna pozwala kontrolować zaburzenia gospodarki lipidowej, nadciśnienie oraz cukrzycę. Dzięki czemu po zrezygnowaniu z mięsa poczukujesz zwiększenie energii życiowej oraz lepsze samopoczucie.

Ochronisz środowisko

Masowa produkcja mięsa w dużej mierze odpowiada za zmiany klimatyczne. Wzmożona produkcja gazów cieplarnianych oraz częstsze susze to dwa najpoważniejsze efekty masowych hodowli zwierząt. Wyprodukowanie 1 kg mięsa wołowego zużywa średnio 20 razy więcej wody niż wyprodukowanie tej samej ilości warzyw oraz owoców (!). 

 

Polepszysz los zwierząt

To, że zwierzęta mają uczucia wie już każdy. Kochamy naszych domowych pupili i nie chcemy, aby działa im się krzywda. Masowa hodowla zwierząt to skazanie zwierząt na cierpienie. Ograniczając spożycie mięsa na rzecz roślinnych zamienników, zmniejszysz zapotrzebowanie na wzmożoną hodowlę.

Powodów by ograniczyć mięso jest wiele. Niezależnie, który przemawia do Ciebie najmocniej Twój organizm, środowisko oraz zwierzęta będą Ci wdzięczne. Pamiętaj, że każdy krok się liczy. Dlatego zacznij zwracać uwagę ile dni w tygodniu spożywasz produkty odzwierzęce i staraj się ograniczać je stopniowo. Obserwuj jak reaguje Twój organizm. Zobaczysz, że już po kilku tygodniach poczujesz się lżej i zdrowiej.